Consell Escolar

Reunió temes mediambientals

27 Febrer 2020
Santa Anna respira


Dijous passat, dia 20 de febrer, els pares i mares del consell escolar de Santa Anna vam convocar una reunió de pares a petició d'un grup de famílies de l'escola que volen formar una comissió verda.


Oriol Serra, membre del consell escolar, va obrir l'acte abans de donar la paraula a Carola Adam, que va presentar i donar la paraula a Guille López, un dels impulsors de la plataforma ciutadana Eixample respira, a la qual ja s'hi han adherit 110 escoles del districte, entre elles l'escola Santa Anna.


En Guille és enginyer informàtic, i des que va tornar a Barcelona després d'anys de viure als Estats Units, ha fet molta feina d'investigació per entendre el problema de la contaminació a l'Eixample. A través d'una exposició molt didàctica, ens va explicar que els contaminants que més ens afecten al districte són el diòxid de nitrogen (NO2) i les micro partícules (PM 2.5). Especialment nocives, les micro partícules són més petites que els nostres alveols i s'introdueixen al sistema cardiovascular i cerebral. També arriben al fetus de les embarassades. Es calcula que l'any 2018 351 persones van morir a Barcelona per culpa de les partícules PM 2.5. La major part d'aquests contaminants a l'Eixample provenen del trànsit. La contaminació dels creuers que atraquen al port és real, però no és la primera causa de les patologies que ens afecten al districte.


En Guille López va donar algunes dades esfereïdores. Una enquesta feta amb 3.000 nens de diferents barris de Barcelona va demostrar que la contaminació afecta les capacitats d'aprenentatge dels nens i nenes. Com més contaminat és un barri, més es detecten les dificultats d'aprenentatge. També vam saber que la meitat del casos d'asma declarats a l'Eixample (400 casos nous cada any) són atribuïbles a la contaminació.


Els índexs de contaminació de la ciutat es mesura en punts de mesurament fix. A Barcelona hi ha tres punts de mesurament fix. A Madrid n'hi ha sis. L'origen de la nostra contaminació són principalment les emissions dels cotxes. Barcelona és una de les ciutats amb més densitat de vehicles d'Europa. Barcelona té el doble de vehicles per metre quadrat que Madrid i el triple de Londres.
Barcelona incompleix la normativa europea tant en les emissions de diòxid de nitrogen com de micro partícules. Hi ha països que s'han posat les piles per adaptar-se a les normatives de l'Organització Mundial de la Salut, que encara són més restrictives que les de la UE. Barcelona no compleix ni la normativa de la Unió.


Xavier Querol, científic del CSIC, proposa que les claus per reduir la contaminació són la millora del transport públic, la reducció del nombre de vehicles contaminants, el foment de les mercaderies netes i la transformació urbana.
En definitiva cal valentia política per reconèixer que la contaminació no és un problema de mobilitat, sinó de salut pública. La mateixa valentia amb què es va aplicar la llei antitabac ara fa uns anys.


Després de l'exposició del Guille, la trentena de pares i mares assistents a la reunió van intercanviar impressions i van coincidir en la necessitat d'articular una comissió que permeti els pares de l'escola ser presents a la plataforma Eixample respira i fer més visible una preocupació transversal a tota la comunitat de l'escola.

La voluntat de la comissió és crear una xarxa on cadascú pugui aportar la seva expertesa, de manera que si algú pot fer una aportació més tècnica, ho pugui fer. Al final de la reunió set persones es van oferir per conformar el nucli d'aquesta comissió, que és oberta a tothom que hi vulgui participar. Són Lluís Girona, Oriol Vidal, Anna Porta, Carola Adam, Clara Nubiola, Marta Rosell i Pep Figueres.

Els pares que vulgueu rebre informació sobre els passos que vagi fent la comissió podeu escriure un correu a santaannarespira@gmail.com

La comissió ha acordat que anirà informant periòdicament als pares del consell escolar i també a tots els pares que manifestin interès per rebre informació directament.