Consell Escolar

Projecte Camí Amic

17 Setembre 2018
COMENCEM EL PROJECTE CAMÍ AMIC
El camí escolar, espai amic pretén que els nois i les noies de la ciutat guanyin autonomia personal i qualitat de vida mentre van i vénen sols a l'escola, passegen pel parc, van al casal o a fer esport..., promovent alhora un compromís de participació de la comunitat.

Per aconseguir aquesta finalitat és necessari incidir tant en la població infantil com en els adults, per això cal generar actuacions que contribueixin al replantejament d'actituds per ambdues parts: els nois i les noies han de poder experimentar i aprendre a valorar els riscos mentre la comunitat, entesa com a ciutadania organitzada o no, ha de contribuir a posar les condicions de viabilitat.

Objectius del programa
Facilitar la mobilitat autònoma, segura i sostenible dels escolars a partir dels 8 anys. Això vol dir que la noia o el noi van a peu i sense l’acompanyament d’un adult, amb companys de diferents edats, per l'itinerari que té les condicions de més seguretat.

D'aquest objectiu en deriven altres individualitzats, com ara:

- Millorar el coneixement del barri.
- Identificar les situacions de perill.
- Triar els recorreguts més segurs i agradables.
- Formular propostes de millora i participar-ne en l'execució, si s'escau.
- Incrementar la capacitat d'adaptació a situacions noves.
- Aprendre comportaments nous adequats a les circumstàncies reals.
- Assolir hàbits més saludables per a ell o ella i més sostenibles per a la ciutat.

Agents que hi participen
Els nois i les noies escolars són els actors i actrius que esdevenen veritables protagonistes del projecte. Es dóna prioritat als alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè d'educació primària, tot i que les possibilitats educatives del programa fan que es pugui treballar els seus continguts des de les Escoles Bressol fins l’ESO.

El professorat de l'escola i en particular els tutors i les tutores sempre amb el suport de professionals externs, si s'escau.

Les AMPA i les famílies (pares, avis, cangurs, etc.) són una peça clau per a la consecució dels objectius.

Les associacions del barri (de veïns, comerciants, gent gran activa, associacions o entitats) com a expressió organitzada de la comunitat, poden esdevenir col·laboradors fonamentals.

L'Administració municipal, concretament els districtes, l'Àrea d’Ecologia Urbana, la Guardia i Urbana i l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) treballen coordinadament per acompanyar i fer efectives cadascuna de les fases.

Més informació a: http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/camins-escolars


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de cookies